کالسکه ناصری؛ قدیمیترین کالسکه سطنتی
کالسکه ظل السلطان
حمل و نقل مسافر در ایران در آن عصر، افزون بر چهارپایان، تخت روان و کجاوه و… بود. لیدی شیل، همسر کلنل شیل سفیر انگلیس که در اوایل سلطنت ناصرالدین شاه (نوامبر ۱۸۴۹) در خاطراتش از تردد کالسکه در کنار وسایل سنتی حمل و نقل مینویسد:
«از تبریز خارج شدیم. در این راه باید تا مقصد، منزل به منزل توقف کنیم. دشتها و تپههای خشک و لم یزرع ایران معمولا برای مسافران منظره کسلکننده و یکنواختی دارد، چه رسد به ما که درون کالسکه و به سرعت قدم انسانی حرکت میکردیم. با اینکه وضع جاده را قبلا برای ما خیلی خوب توصیف کرده بودند، ولی حرکت کالسکه بسیار کُند و خستهکننده بود…
کالسکه ناصری قدیمیترین کالسکه سلطنتی در کشور است. این کالسکه به سفارش ناصرالدین شاه قاجار در کارگاه «واگن فابریک» در وین ساخته شد. ناصرالدین شاه در حرم حضرت عبدالعظیم (ع) ترور شد، او را به حالت نشسته در داخل همین کالسکه گذاشته و به کاخ گلستان بردند. این کالسکه در موزه خودروهای تاریخی ایران است.
رفته رفته کالسکه در ایران باب شد. نخست کالسکهسواری ویژه شاه و درباریان بود، اما بعدها از آن در حمل و نقل عمومی استفاده شد. در سال ۱۳۰۷ ق. / ۱۲۶۹ خ. میرزا جوادخان سعدالدوله از شخصیتهای معروف مشروطه با خریداری ۳۰ دستگاه کالسکه در تهران «کالسکه عمومی» در محلات شهر دایر کرد. درشکههای تک اسبه در محلات عمومی به راه افتاد. بیشتر قسمتهای کالسکه از چوب ساخته میشد.
در پایان این یادداشت، خوب است به نحوه حمل کالسکه در عصر قاجاریه اشاره کنیم؛ نکته جالب توجه سختی بسیار در حمل کالسکه به ایران بود. زیرا با نبود جاده باید کالسکه را بر دوش مردان باربر تا مقصد میرساندند. تصور کنید از ساحل خلیج فارس چگونه کالسکه ظلالسلطان را به اصفهان بردهاند؛ ادوارد استاک در این باره مینویسد: