برج طغرل ؛ قدیمی ترین جاذبه ی تهران
برج طغرل
برج طغرل قدیمیترین جاذبه گردشگری تهران است که قدمتی نزدیک به نهصدسال دارد. تهران دارای جاذبههایی است که کمتر شناخته شدهاند از موزهی هنرهای معاصر و بام تهران گرفته تا کوچه پس کوچههای شهر ری، شاه عبدالعظیم و امامزاده صالح همگی از جاذبههای تهران هستند. شهر ری پایتخت سلجوقیان دارای آثار تاریخی زیادی است.
برجهای فلکی
در فرهنگ معین کلمه برج به دو معنی خاص آمده است. اولی بنایی بلند که جهت نگهبانی از قلعه از آن استفاده میکنند و دومی به معنی دوازده منطقه بروج که خورشید در هر ماه در یکی از آنها قرار میگیرد. بومیان این منطقه بر این باورند که این برج کاربرد نجومی داشته است. از ویژگیهای این برج میتوان به امکان محاسبه زمان و تاریخ به وسیله آن اشاره کرد.
موقعیت برج
این برج با شکوه و زیبا در میان بنایی آجری و در کنار خانههای خاکستری شهر به ناظران رخ مینماید. این برج زیبا در میان درختها و گلهای داوودی زیبا واقع شده است. در این بنای آجری زیبا درست پشت برج طغرل حوض زیبایی را میبینید که زیبایی برج را در خود منعکس میکند. این برج زیبا مساحتی نزدیک به ۴۸ متر مربع و ارتفاعی نزدیک به ۲۰ متر دارد. این برج در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
پیشینهی برج
سلجوقیان از پادشاهان خوب،معروف و مسلمان ایرانی هستند که نه تنها به علم، فرهنگ و ادبیات علاقه خاصی داشتند بلکه توانستند بزرگترین قلمرو ایران را بعد از اسلام به ارمغان بیاورند. آن ها که حدود چهل سال بعد از نگارش شاهنامه به قدرت رسیدند، زبان فارسی را به عنوان زبان رسمی دربار برگزیدند و وزرای سلجوقی از جمله عمیدالملک کندری و خواجه نظام الملک تلاش بسیاری برای رشد و بالندگی ادبیات فارسی کردند. علما و ادبا و حکما از حمایت دربار برخوردار بودند و نوابغ بسیاری در این دوران متولد و شکوفا شدند. به عنوان نمونه می توان به ظهور بزرگانی چون امام فخر رازی، امام محمد غزالی، شیخ شهاب الدین سهروردی، انوری، خاقانی، نظامی، ابوالفضل بیهقی، خواجه عبدالله انصاری، حکیم عمر خیام و سنایی در این دوره اشاره کرد.
شکوه علمی برج
برج طغرل به عنوان آرامگاه بنیانگذار سلسله ی سلجوقی یادگاری از آن دوران طلایی است. ارتفاع برج حدود ۲۰ متر و ساخته شده از ساروج که ترکیبی است از پنج ماده ی سفیده ی تخممرغ، پودر سنگ، پشم شتر و موی بز، آهک و خاکستر زغال می باشد. استفاده از ساروج مانند آنچه در سیوسهپل اصفهان دیده می شود دلیلی است برای استحکام بنا و بقای آن تا به امروز. شکوه و عظمت عنصر مشترک بین تمام مقبره هایی است که مدفن پادشاهان هستند و مقبره ی طغرل بیک نیز از این قاعده مستثنا نیست. اما عظمت این برج بیستمتری در ابعاد فیزیکی آن نیست بلکه در شگفتی های علمی و معماری تعبیه شده در این بنا است که خود نشان دهنده ی توجه وافر به علم و فرهنگ در دوران سلجوقی است.