داستان ماشین لباسشویی و تاریخچه اختراع آن
ماشین لباسشویی بعد از اجاق گاز و یخچال جزو لوازم خانگی ضروری محسوب می شود زیرا حجم انبوهی از کار های منزل را تقلیل می دهد و در وقتان صرفه جویی می نماید. انسان ها در گذشته های دور لباس های خود را در رودخانه ها و با دست می شستند اما با گذشت زمان و اختراع ماشین لباسشویی نوآوری های زیادی در تولید این دستگاه رخ داد. پیشرفت در تولید ماشین لباسشویی همچنان ادامه دارد و شاید این پرسش برای شما نیز به وجود آمده باشد که ایده اصلی اختراع این وسیله برای چه زمانی می باشد و ماشیل لباسشویی چگونه اختراع شد؟ با ما همراه باشید تا با تاریخچه ماشین لباسشویی و داستان اختراع آن بیشتر آشنا شوید.
تاریخچه ماشین لباسشویی و جزئیات آن
در گذشته اکثریت مردم مخصوصا خانم های خانه دار بیشتر وقت روزانه خود را به شستشو لباس ها مشغول بودند. آن ها مجبور بودند لباس های کل اعضای خانواده را با استفاده از آب رودخانه و خاکستر آتش بشویند. این کار باعث می شد تا افراد مدت زمان کمتری در کنار خانواده خود باشند و یا به انجام کار های دیگر خود نرسند. به مرور زمان لوازم خانگی متعددی اختراع شد و در اختیار مردم قرار گرفت. با مطالعه تاریخچه ماشین لباسشویی و جزئیات آن متوجه خواهید شد که اختراع و طراحی اولیه این دستگاه به چه صورت بوده است.
اختراع اولین ماشین لباسشویی
طرح اولیه ماشین لباسشویی توسط یعقوب کریستین شوفر در سال ۱۷۶۷ میلادی کشیده و در آلمان منتشر شد. اختراع اولین ماشین لباسشویی از این زمان آغاز شد و سال ها ادامه پیدا کرد تا به ماشین لباسشویی های هوشمند امروزی رسیده است. طرح ماشین لباسشویی یعقوب کریستین شوفر به این صورت بود که وقتی کاربران دسته دستگاه را می چرخاندند یک تخته چوبی روی لباس ها حرکت می کند و کثیفی ها را از روی لباس پاک می کند و وارد یک محفظه چوبی در قسمت پایینی می شود. با این حال این دستگاه هرگز به تولید انبوه نرسید.
یکی دیگر از نوآوری ها در زمینه اختراع ماشین لباسشویی، یک دیگ و محفظه محصور است که برای داخل آن شیار هایی درنظر گرفته شده بود تا با حرکت و مالش بر روی لباس ها به تمیزی آن ها کمک کند. کاربر این دستگاه می توانست با چرخش واشر، محفظه را جهت از بین بردن آلودگی لباس ها به حرکت دربیاورد. کاربرد و کارکرد این دستگاه همانند شستشو لباس با دست بود اما بدون اغراق از شستشو با دست تاثیر بیشتری داشت.
اولین ثبت اختراع در ایالات متحده آمریکا با عنوان ماشین لباسشویی توسط ناتانیل بریگز در سال ۱۷۹۷ صورت گرفت اما به دلیل آتش سوزی اداره ثبت اختراعات در سال ۱۸۳۶ هیچ اطلاعاتی از آن در دسترس نیست. اوایل سال ۱۹۰۴ در روزنامه ها و مجلات مقاله های زیادی درباره ماشین لباسشویی برقی به چشم می خورد و این دستگاه که هنوز اختراع نشده بود مورد بحث قرار گرفته بود. الوا جی فیشر به عنوان مخترع اولین ماشین لباسشویی برقی شناخته می شود. فروش ماشین لباسشویی برقی ایالات متحده در سال ۱۹۲۸ به ۹۱۳۰۰۰ دستگاه رسید و مورد استقبال خیلی از شهروندان آمریکایی قرار گرفت.
بهبود و توسعه
طراحی اولین ماشین لباسشویی ها برقی در طی دهه ۱۹۳۰ بهبود یافت. آن ها به گونه ای بودند که درون یک کابینت قرار می گرفتند و در ساخت آن توجه بیشتری به ایمنی الکتریکی و مکانیکی می شد. با این حال خشک کن های چرخشی قدرتمند خرابکارهای روز معرفی شدند.
لوازم خانگی Bendix، اولین ماشین لباسشویی اتوماتیک خانگی را در سال ۱۹۳۷ معرفی کرد و در همان سال درخواست ثبت اختراع خود را داده بود. از لحاظ ظاهری و جزئیات مکانیکی، این ماشین لباسشویی بی شباهت به ماشین لباسشویی های درب از جلو که امروزه تولید می شوند، نبود.
اگر چه دستگاه های قدیمی بسیاری از ویژگی های اساسی ماشین لباسشویی های امروزی را شامل می شود اما تفاوت هایی زیادی نیز دارد. دستگاه فاقد هرگونه سیستم تعلیق درام یا جلوگیری از لرزش و حرکت بود، بنابراین برای جلوگیری از حرکت کردن بدنه دستگاه یا به اصطلاح راه رفتن مجبور بودند روی زمین لنگر بیاندازد و دستگاه را به آن وصل کنند. اجزاء تشکیل دهنده این ماشین لباسشویی ها بسیار گران بود و به حرکت درآمدن دستگاه باعث خرابی و آسیب دیدگی اجزاء آنها می شد. به عنوان مثال، دفترچه راهنمای خدمات لباسشویی خانگی Bendix نشان می دهد که تغییر سرعت ماشین لباسشویی توسط جعبه دنده ۲ سرعته انجام شده که با استاندارد های سنگینی انجام می شود.
جعبه دنده آن شباهت زیادی به گیربکس اتومبیل داشت اما اندازه آن کوچک تر بود. تایمر ماشین لباسشویی نیز نسبتاً گران بود زیرا تولید موتورهای الکتریکی مینیاتوری هزینه های زیادی داشت.
از دهه ۸۰ میلادی به بعد، ماشین لباسشویی ها با فناوری های پیشرفته روز تطابق پیدا کرده بودند و قابلیت انجام کار های مختلفی را داشتند. علاوه بر این به گونه ای ساخته می شدند که سازگاری کامل با محیط زیست داشته باشند و در عین حال بیشترین بازدهی را به خریداران ارائه بدهند. این ویژگی ها باعث شد تا ماشین لباسشویی طرفداران بیشتری پیدا کند و در خانه بیشتر مردم جایگاه خاصی داشته باشد.
ماشین لباسشویی های پیشرفته امروزی
ماشین لباسشویی های پیشرفته امروزی از قابلیت هایی همچون صرفه جویی در مصرف آب و برق، سنسور تشخیص میزان لباس و سطح آب داخل دیگ، سنجش دمای آب، برنامه های شستشو متفاوت متناسب با جنس و رنگ لباس ها و… برخوردار هستند. همچنین با ورود شبکه اینترنت به خانه ها، امکان کنترل آن ها از طریق تلفن همراه هوشمند امکان پذیر است. علاوه بر این با بهرگیری از علم می توان لباس ها را بدون نیاز به مواد شوینده شستشو داد.
در ایران ماشین لباسشویی برند های مختلفی همانند ال جی، سامسونگ، پاکشوما، بوش، اسنوا، جی پلاس و….. به فروش می رسد. اگر چه محصولات شرکت سامسونگ، ال جی و بوش نسبت به گذشته کم یاب تر شده اند اما برند های داخلی سعی بر این دارند تا محصولات خود را جایگزین آن ها کنند تا در بازار لوازم خانگی کمبودی وجود نداشته باشد.