پیروز یکم هجدهمین شاهنشاه ایرانیان و انیرانیان از دودمان ساسانی بود که از ۴۵۹ تا ۴۸۴ میلادی بر ایرانشهر فرمان راند. پیروز فرزند یزدگرد دوم بود و برای نشستن بر تخت شاهنشاهی ایران با برادر خود هرمز سوم جنگید و در نهایت پیروز شد. پیروز…
پیروزدخت پیروزدخت (ملکه ساسانی) نقش قباد یکم بر روی سکه دوران
۴٨٨ میلادی - ۵۵٠ میلادی تاجگذاری
۴٩٩ میلادی نام کامل
پیروزدخت (ملکه ساسانی) زادروز
۴۶٨ زادگاه
تیسفون درگذشت
۵٨۸ میلادی…
اشاره
معمول بوده كه مسلمان شدنِ ایرانیان را معلولِ فروپاشى دولت ساسانى و استیلاى سیاسى و نظامى تازیان بر ایران زمین بشمارند; و چنان وانمایند كه اگر سپاه ایرانیان در «قادسیّه» شكسته نمى شد، شاهنشاهىِ دیرینه ساسانى همچنان بر مدار كهنِ خویش…
اُذَیْنه، یا اُدِناتوس، نواده سپتیموس اذینه بن حیران بود که در سال ۲۳۰ م. به مقام سناتوری روم رسید. پدرش حیران امارت تدمر یافت. اما او خود به مقامی بالاتر از مقام پدران دست یافت و در سال ۲۵۸ م. توسط والرین به کنسولی انتخاب شد. وی…
تپه حصار در حوالی دامغان قرار دارد و یكی از تپه های مهم باستانی فلات ایران است، زیرا یکی از مراکز استقرار فرهنگ شهر نشینی به شمار می آید. زندگی در این منطقه از هفت هزار سال پیش از میلاد شروع شده است.
این قلعه از زمان ساسانیان است ودر مزارع ورامین قرار دارد. از آن فقط دیوارهایش باقی مانده است و داخل قلعه به زمینهای کشاورزی تبدیل شده است.
نقشه هوایی قلعه ایرج – تهیه شده در دفتر فنی حفاظت و مرمت سازمان میراث فرهنگی
برای دیدن ادامه…
در زاغ دره صوغان در شهرستان بافت، بقایای معدن بزرگ مس کشف شد که تا دوره اسلامی فعال بوده است. در این محل حدود هشتاد هزار تن سرباره مس انبار شده که نشاندهنده وسعت کار این معدن است.
جنگ انبار (ذات العیون) یکی دیگر از نبرد های ساسانیان با اعراب بود. شرح جنگ از این قرار بود: در زمستان سال 633 میلادی پس از سقوط دولت حیره به دست اعراب ، سپاهیان عرب که غنائم بسیاری به دست آورده بودند، به هیچ وجه موافق توفق جنگ نبودند و…
پایتخت ساسانیان
شهر تیسپون پایتخت ایران در دوره حکومت ساسانیان بوده است. این شهر که امروزه در محدوده کشور عراق جای گرفته است، در دوران اشکانیان نیز به عنوان پایتخت غربی ایران بوده است. این شهر از زمان پادشاهی اردشیر یکم در تا یزدگرد سوم ،…
هان ای دل عبرت بین از دیده عبر کن هان -_- ایوان مدائن را آیینه عبرت دان معرفی طاق کسری
طاق کسری . (اِخ ) مشهورترین بنائی که پادشاهان ساسانی ساخته اند. قصری است که ایرانیان طاق کسری یا ایوان کسری مینامند و هنوز ویرانه ٔ آن در محله ٔ…
آخرین سلسله شاهنشاهی ایران پیش از وارد شدن اسلام به ایران شاهنشاهی ساسانیان نام دارد که مردمش آن را ایرانشهر مینامیدند. این سلسله پیش از حمله اعراب به ایران بر کشور فرمانروایی میکردند. این سلسله توسط اردشیر بابکان و با شکست اردوان چهارم،…
نگاره بالا و امثال بی شمار آن، باید یک دلیل، از میان هزاران دلایلی باشد که باعث شده مورخان و نویسندهای غربی، نسبت به تمدن های باشکوه شرق - حتی به آیین زرتشت - سخن ناروا رانند. که همه ی…
چارتاقی نیاسر، وضعیت طلوع و غروب خورشید در یک بنای آفتابی باستانی مختصات و مشخصات
نام مشهور: چارتاقی/ چهارطاقی نیاسر.
محل: صخرههای ارتفاعات غربی مشرف به شهر نیاسر، ۳۰ کیلومتری غرب کاشان، ۲۵۰ کیلومتری جنوب تهران، استان اصفهان. (تصویر…