مرور برچسب

سومر

گوتیان، سلسله ایرانی بین النهرین باستان

گوتی‌ها مردمانی اهل غرب آسیا بودند که گمان می‌رود در دامنۀ کوه‌های زاگرس در ناحیه‌ای که با عنوان گوتیوم (Gutium) به آن اشاره شده، می‌زیستند. گوتی‌ها زبان نوشتاری نداشتند و به همین خاطر همۀ دانسته‌های کنونی دربارۀ آنها از کهن‌نوشت‌های…

شَمَش خدای دادگری در تمدن بین النهرین

در اساطیر بخش بزرگی از اقوام بین النهرین مانند «سومر» و «اکد» و «بابل» و «آشور»، «شَمَش» ایزد خورشید و قانون و دادگری است و خدایی است که خاستگاه او از کوهسار شرق است. او صبحگاهان از میان بوته های شرق فرا می آید و شامگاهان در دریای غرب فرو…

تل باکون

دو تپه نزدیك به هم در 3 كیلومتری تخت جمشید در دشت مرودشت قرار دارند كه به تل باكون مشهورند. یكی از تپه ها قدیمی تر است و آثار مكشوفه در آن به حدود 5000 سال پیش از میلاد تعلق دارد. تپه دیگر كه آثار آن جدیدتر است، بعد از اسلام هم مورد استفاده…

مهمترین دولت های موجود در تمدن بین النهرین

بیشتر مورخان و باستان شناسان عقده دارند که بین النهرین محل پیدایش تمدن بوده است . در این مقاله و نوشتار آینده به طور خلاصه به مهمترین دولتهای موجود در این تمدن می پردازیم. وجود رودخانه پر آب ،میان رودان را مهد مهمترین تمدنهای…

تمدن بین النهرین

تمدن در بین النهرین بیشتر مورخان و باستان شناسان عقده دارند که بین النهرین محل پیدایش تمدن بوده است . وجود رودخانه پر آب ، آنرا مهد مهمترین تمدنهای رودخانه ای ساخت و موقعیت ارتباطی بسیار مناسب آن ، موجب تماس با سرزمین های دیگر و در نتیجه…

ویدئوی مستند اسرار تمدن سومر

سومر یا شومر ابتدایی ترین تمدن شهری در بین النهرین است که آن را با مصر باستان، اولین تمدن جهان می‌دانند. تمدن سومر به دوران مس سنگی و ابتدای دوره مفرغ بر می‌گردد. با این که یافته‌های باستان شناسی قدمت بیش از 2500 سال را نشان نمی‌دهد اما…

ویدئوی اختراعات و فناوری پیشرفته سومریان باستان

سومر یا شومر اولین تمدن شهری در جنوب بین النهرین بوده است که پژوهشگران معتقدند که آن از اولین تمدن‌های جهان بوده است. در این مستند تاریخی به اختراعات و فناوری‌های جالب و پیشرفته سومریان می‌پردازیم که همه ‌آنها نشان از سطح علم و مهارت آنها…

پایان قدرت گوتیان

تیریگان، آخرین پادشاه گوتیان تنها 40 روز بر تخت نشست. مردم سومر از نحوه اداره کردن کشور توسط گوتیان سخت ناراحت و خشمگین شده بودند در همین حین بود که شاه شهر هگال یعنی اوتو- هگال (2.123- 2.113 ق. م) از طرف مردم پشتیبانی و حمایت شد. در…

نوآوری‌های فرهنگی و سیاسی کوروش بزرگ

با این که ابهامات زیادی دربارۀ خاستگاه قومی کوروش بزرگ وجود دارد، باید پذیرفت که شهرتِ والایی که او از خود برجای گذاشت تا حد زیادی مرهون نوآوری‌های فرهنگی و سیاسی خود او بود. در زمانه‌ای که خشونت سنت رایج و جاافتاده در خاور نزدیک بود، او…

داستان جنگ پادشاه سومر

در این داستان حماسی که در اوایل هزارهٔ سوم پیش از میلاد و به خط میخی سومری روی یک سفال نگاشته شده، چنین آمده است: روزی انمرکار با فرستادن نماینده‌ای، از حاکم ارت می‌خواهد تا استادان هنرمند و سنگ‌های گران‌بها را برای ساخت معبد به اوروک…

تمدن ناشناخته جیرفت

تا مدت‌ها چنین تصور می‌شد که کهن‌ترین تمدن جهان در سومر عراق پای گرفته است؛ اما کشف یک زیگورات عظیم با قدمت بیش از ۵۰۰۰ سال، آثار سنگی بسیار و همچنین کتیبه‌های آجری به خطی ناشناخته از منطقهٔ جیرفت ایران باعث شد باستان‌شناسان دربارهٔ…

اکتشاف کتیبه های بیستون

آن ها توسط باستان شناسی انگلیسی به نام «رابرت شرلی» در سال ۱۵۹۸ میلادی کشف شده اند. سنگ ها و نوشته ها به دستور داریوش پادشاه هخامنشی حکاکی گشته اند. این دست خط ها از رویدادهایی که در سال های ۵۲۱ تا ۵۲۳ قبل از میلاد مسیح اتفاق افتاده اند،…

شورای حل اختلاف و ردپای حضرت ابراهیم در تمدن باستانی سومر

بهترین چیزی که در قانون سومری مشاهده می شد آن بود که حد المقدور،مردم از مراجعه به محکمه خوداری نمایند، به این معنی که هر اختلاف در ابتدا به داوری عمومی مراجعه می شده،و او به طرفین دعوا حکم تکلیف می کرده است که پیش از آنکه به حکم قانون…