مرور برچسب

هخامنشی

گنجینه جیحون

گنجینه جیحون محل دقیق كشف این گنجینه مشخص نیست ولی شاید بتواند آنرا متعلق به تپه تخت قباد در نزدیكی بلخ دانست. این گنجینه در بریتیش موزه نگهداری میشود و هنر عصر ماد و هخامنشی را نشان میدهد. از جمله آثار مادی آن یك غلاف طلایی خنجر است كه

حقایق امپراطوری پارسی هخامنشی که باید بدانید(قسمت اول)

سلسله هخامنشیان به عنوان یکی از دیرینه ترین سلسله های پادشاهی در تاریخ و ایران باستان، موضوع پژوهش محققان بسیاری بوده است. یکی از ویژگی های کم نظیر هخامنشیان، قلمرو وسیعی بود که بر آنها حکمرانی میکردند. این قلمروها از هند تا مصر را در بر…

ممنون رودسی فرمانده مزدوران و اجیرشدگان یونانی

ممنون رودسی (به یونانی: Μέμνων ο Ρόδιος) فرمانده مزدوران و اجیرشدگان یونانیِ در خدمت داریوش سوم، شاهنشاه هخامنشی، در زمان کشورگشایی اسکندر در آسیا به سال ۳۳۴ پیش از میلاد بود. ممنون، مطلع از کمبود تدارکات و آذوقهٔ ارتش مقدونیه، سیاست زمین…

شاه درفرهنگ ایرانی و هخامنشی

شاه  در دوره هخامنشی این نام که از سه هزار سال پیش در زبانهای ایرانی رواج دارد ، از پارسی باستان گرفته شده است که پس ازتحولات تاریخی بسیار به صورت « شاه » در آمده است . چون پس از اتحاد ماد و پارس بدست کوروش بزرگ، (۵۵۰ ق . م ) اصطلاح…

حماسه آریو برزن

نامش را آریو برزن نوشته‌اند که البته آن زمان نامی رایج میان پارس‌ها بود. پدرش ارته‌باز از سرداران بزرگ آن روزگار و یکی از فرماندهان جنگ بدفرجام گوگمل بود. بعد از شکست در گوگمل و عقب‌نشینی داریوش سوم و سردارانش به مادها،…

داریوش دوم نهمین شاهنشاه هخامنشی که بود؟

داریوش دوم، اُخُس یا وهوکه (به پارسی باستان: )، سومین پسر اردشیر یکم، نهمین شاهنشاه هخامنشی بود. ظاهراً به سبب نژاد یا نسبت مادر بابلی خویش سوریائی هم خوانده می‌شد. او پس از شورش بر ضد برادرش سغدیانوس که برادر خود خشایارشا دوم پادشاه…

استوانه کوروش و سیاست شاهنشاهی هخامنشی

کوروش بزرگ شاه پارس که مؤسس یکی از امپراتوری‌های بسیار قدرتمند و وسیع جهان باستان بود، به‌طور سنتی شهرت بسیار خوبی در رسانه‌ها پیداکرده است. کوروش در تاریخ هرودت به‌عنوان فردی شجاع، محترم و فاقد صفات بد معرفی‌ می‌شود. او نیز اطلاعات…

کاتافراکت های سرباز های زره پوش هخامنشی

کاتافراکت ها سواره نظام سنگین اسلحه زبده ای بودند که وظیفه اصلی شان در هم شکستن پیاده نظام و از بین بردن آرایش سواره نظام های سبک بود هر چند که ممکن بود گاهی به عنوان نیروهای تهاجمی نیز به کار گرفته شوند. برخی مورخان آن ها را اولین…

نبرد رستم و سعد ابن ابی وقاص در زمان حمله اعراب به ایران

تازیان به رستم پیشنهاد کرده بودند که از قادسیه تا رود فرات را به ایرانیان ببخشند و از آن سو ایشان را باشد تا از شاه ایران فرمانبردارى کنند اما رستم مى‏اندیشید :رستم در نامه خود برادرش را به فرمانبردارى از یزد گرد و یارى دادن به وى سفارش…

برابری حقوق زن و مرد در زمان داریوش بزرگ

خانم ماری کخ، ایران‌شناس آلمانی، در کتاب “از زبان داریوش” موقعیت زنان را در امپراتوری هخامنشی بر پایه‌ی سندهای بر جای مانده از بایگانی تخت جمشید و منابع دیگر گزارش کرده‌اند. ایشان در بخشی از این کتاب چنین آورده‌اند: “اگر نظر…