مرور برچسب

خدایان ایران باستان

هیولای دریایی، ایلو یانکا

ایلو یانکا / Illuyanka/ یک هیولای دریایی اژدها مانند عظیم که در اسطورۀ حاتی ها ظاهر می‌شود. این حکایت مقدمه‌ای اسطوره‌ای برای مراسم سال نو حاتی ها به کار می‌رفت که در نریک  Nerik بر پا می‌شد. نریک مرکز عمدۀ مراسم مربوط به زالیانو zaliyanu…

ایگی گی، خدایان اکدی

ایگی گی/Igigi/_مجموعۀ خدایان اکدّی اصطلاح«ایگی گی نهi-gi- gi-ne» به‌طور رضایت بخشی توجیه نشده است. در بعضی از متون دوزبانۀ سومری_ اکدی به خدایان نیز به‌عنوان نون . گال . آ. نه nun.gal.e.ne  یعنی «فرمانروای بزرگ» اشاره‌شده است. نام آن‌ها…

الهه بین النهرین، ایشهارا

ایشهارا / اشهارا / Išhara/ Ešhar / الهۀ بین‌النهرینی و دارای اصل و منشأ ناشناخته. برای نامش هیچ وجه تسمیه ای یافت نشده است. ایشهارا برای اولین بار، در متون پیش_ سارگونی از ابلا Ebla ظاهر می‌شود و سپس به‌عنوان اله‍ۀ عشق در دعاهای مربوط به…

خدای بابلی، ایشوم

ایشوم / Išum/ _ خدای بابلی منشأ او مورد تردید است. او را باخدای سومری به نام هندورسانگا Hendur sanga، یکسان می‌دانستند و احتمالاً این امر در هزارۀ سوم پیش از میلاد مرسوم بود. ایشوم خدایی بسیار محبوب به شمار می‌رفت و این موضوع از تعداد…

خدای سومری، ایشکور

ایشکور /Iškur/ هوا_ خدای سومری که معمولاً نام او را به‌صورت اختصاری«IM»می نویسند. نام او در فهرست خدایان فارا ذکرشده است. در طی دورۀ سارگونی، او را با اداد خدای سامی یکسان می‌دانستند. اما در جنوب بابل ، او را به‌عنوان ایشکور می‌پرستیدند.…

الهه ایشتار نینوا

ایشتار نینوا /Ištar  of Ninveh (ایشتار کاکابو /Ištar /Kakkabu/« بانوی ستارۀ ناهید» تأسیس پرستشگاه او به هزارۀ سوم پیش از میلاد بازمی‌گردد و ازلحاظ سنتی منسوب به مانیش توسو Maništusu بود. این الهه در میان جمعیت هوریانی (موسوم به ایشتار _…

اشتار، الهه سامی غربی

ایشتار/ اشتار/ Ištar/Ištar/ نام این الهه احتمالاً، در رابطه با آتار/ آتار Attar/ Attart سامی غربی است که در متنی از اوگاریت، کتاب عهد عتیق و در عربستان جنوبی و ماری در دورۀ پیش _ سارگونی یافت شده است. این اصطلاح ظاهراً در آغاز، برای…

الهه آشوریان، ایشتار آربلا

ایشتار آربلا  Ištar of Arbela پادشاهان آشوری از این الهه استمداد می‌کردند، تا به‌وسیلۀ غیب‌گویی خود، قبل از تصمیمات سیاسی و نظامی مهم به آن‌ها هشدار دهد. قرینۀ ستاره‌ای او ممکن است شعرای یمانی باشد که آن را ستارۀ ناهید در طی افول خود…

خدای بابلی، ایتور _ مر

ایتور _ مر /Itur_ mer /_ خدای بابلی نام او از نام خدای دیگری که یک پشتیبان برای مر mer ،هوا_ خدا است و به معنای «مر بازگشته است» و در سومر (مر / ور /mer/ wer) به معنای باران و توفان و باران زا آمده تشکیل یافته است. این خدا عمدتاً از شهر…

اوتو، خدای سومریان

اوتو/Utu/_ خدای سومری  نام او به معنای خورشید است و علامت تصویر نگاری او در قدیمی‌ترین مدارک به خط میخی دیده می‌شود. چندین پادشاه سومری کهن از اوتو به‌صورت پادشاه خودشان سخن می‌گویند و لوگال زاگسی اعلام می‌دارد که به‌وسیلۀ اوتو، وزیر…

انوماالیش

انوماالیش/ Enumaleiš/« هنگامی‌که در بالا» در اکدی سطر اول و عنوان یک متن طولانی بابلی چنین آغاز می‌شود. ترجمه‌های جدید انوماالیش متکی بر الواح نو_ آشوری و نو _ بابلی است که در آشور، کیش و اوروک یافت شده است.اما متن احتمالاً، مربوط به…

اسطوره سومری، انمش

انمش / انتن/Enmeš/Enten / اسطورۀ سومری « تابستان و زمستان» به شکل یک «مباحثه» و به سبب وضع خراب الواح اورسوم، جزء جزء است. هنگامی‌که انلیل خدای بزرگ به فکر آباد کردن زمین با گیاهان و جانوران افتاد، دو برادر به نام انمش و انتن را آفرید…

انمرکار و فرمانروای آراتا، داستان حماسی سومری

انمرکار و فرمانروای آراتا /Enmerkar and Lord of Aratta/ این‌یک داستان حماسی سومری است که بر روی بیست لوح مربوط به دورۀ بابلی کهن حفظ‌شده و از نیپور نشأت گرفته است. متن، دشوار است و چندین تعبیر برای آن وجود دارد که به‌طور فراوانی فرق دارند.…

انمرکار و انشوهکش دانا ، اثر ادبی سومری

انمرکار و انشوهکش دانا/ Enmerkar and Enšukešdana / یک اثر ادبی سومری از دورۀ سوم اورکه دربارۀ انمرکار پادشاه تاریخی اوروک uruk ، الهۀ اینانا. فرمانروای آرتا Artta شهر بزرگ و رقیب اوروک است و بخشی از داستان‌های موسوم به اوروک را تشکیل…

انلیل و نین لیل /Enlil and Ninlil/

این‌یک اسطورۀ سومری است که از نیپور نشأت گرفته است. متن دارای قریب صد و پنجاه سطر است که از روی لوحه‌هایی از دورۀ بابلی کهن و میانه به انضمام یک نسخه نو _ آشوری، بازسازی شده است. در فهرست القاب سومری، اورو. نا. آم. uru ,na , am نام شهری…