مرور برچسب

اکدی

۱۰ تمدن قدیمی در جهان

با اینکه اولین انسان‌ها یا شبه‌انسان‌های (گونه‌هایی از انسان‌ها) اولین بار چیزی حدود 2 میلیون سال قبل زندگی می‌کردند، هومو ساپینس‌های اولیه یا انسان مدرن امروزی نسبتا جوان بودند. این انسان‌های اولیه حدود 200000 سال قبل در آفریقا چشم به

کاسی ها / Kassites/

کاسی ها قومی بیابان نشین بودند که در منطقۀ فرات میانه در اواسط هزارۀ دوم پیش از میلاد ساکن شدند. زبان آن‌ها به هیچ یک از گروه های زبانی شناخته‌شده وابسته نیست. پادشاهان کوچک کاسی در آغاز در منطقۀ بین‌النهرین میانه سکونت اختیار کردند و…

سارگون اکدی

(حدود 2334 -2279 پیش از میلاد) مؤسس سلسلۀ سارگونی، که نخستین امپراتوری وسیع را در بین‌النهرین بنیان نهاد و ین امپراتوری از «دریای بالا تا دریای پایین» گسترده بود. سلطنت طولانی او، کیفیات ناشناختۀ شغل پیشین او عملی شدن فوق العاده و جاه طلبی…

اکدی

اکدی /Akkadian/ در آغاز زبان اکد، در مقابل زبان سومری در استفاده کنونی اکدی برای گویش های گوناگون سامی های شرقی باستانی به کار می‌رود، که اسناد بابلی و آشوری بدان زبان نوشته می‌شد. اکدی باستانی به متون نوشته شدۀ در طی دورۀ سارگونی اشاره…

آموری ها

آموری ها /Amorites/، آمورّو amurra  اکدی (مارتوmartu  به سومری) به‌طور عام برای تعیین طوایف سامی گوناگونی به کار می‌رفت که در غرب بین‌النهرین اقامت داشتند. این اقوام، به سبب طرز زندگی بیابانگردی یا نیمه بیابانگردی خود، بربر محسوب می‌شدند…

انکیدو ، پیشگام سومری

انکیدو / Enkidu /  در اسطوره‌شناسی بین‌النهرینی، انکیدو همکار گیل گمش است. این نام به معنای« فرمانروای جای خوب » است. در پیشگامان سومری حماسۀ اکدی انکیدو در گیل گمش و هوواوا Huwawa و به‌طور برجسته تری در حماسۀ گیل گمش و جهان فرودین ظاهر…

تاریخچه نام کشور ارمنستان

نام بومی این کشور در زبان ارمنی هایک می‌باشد که در سده‌های میانه با افزودن پسوند فارسی ستان (به معنای سرزمین) به هایاستان تغییر یافت. این نام به طور سنتی از نام هایک، بنیان‌گذار ملت ارمنی و نتیجهٔ نوح پیامبر، گرفته شده است که بر اساس نوشتهٔ…

نقش و سهم خطۀ پارس در غنای هنری ایران باستان – بخش اول

    هرچند در نگارش تاریخ ساسانیان سهم قابل توجهی از اثر به بررسی هنر ایران ساسانی در ابعاد گوناگون اختصاص داده شده است، ولی نگاهی به گذشته پارسها و مناسبات آنان با اقوام، ملل و دولتها و حتی حکومتها و امپراطوریهای جهان باستان در این مورد بی…

نخستین پی ریزی مراکز علمی در مصر باستان

کمتر مردمی را در تاریخ جهان باستان می توان یافت که همانند مصریان کوشیده اند، نیاز های روزمرۀ اجتماعی، فرهنگی و هنری شان را به کمک فناوری در سایۀ علم برآورده کنند. اگر به نظام اقتصادی ، سیستم و شبکه های آب رسانی ، هنر معماری و... آنان بنگریم…

کاسی ها در بابل

نویسنده: یزدان صفایی پیش از پرداختن به بررسی تاریخ پادشاهی کاسی‌ها در بابل، نیازمند بررسی پیدایش، خاستگاه و دیگر ویژگی‌های قوم باستانی کاسی‌ها هستیم. از حدود هزاره سوم پیش از میلاد، کاسی‌ها (آشوری‌ها آن‌ها را به این نام خوانده‌اند) طوایف…

تاریخ نگاری ایران باستان

الف. چیستی مراجع تاریخ نگارانه ایران باستان  را  می توان در سالنامه ها، کتیبه ها و متون تاریخی خلاصه نمود که برخی از آنها از بین رفته و اندکی هم باقی مانده است. بدون تردید منابع تاریخی ایران باستان خیلی فراتر از سه گانه یاد شده است.…

سارگن اول، شاه اَکد

سارگن اول . (اِخ )   مؤسس دولت آکد بوده و در2637 تا 2582 ق .م . میزیسته است . (وبستر)   . به سال 2750 ق .م . به شمال سوریه تاخت و آن سرزمین را به چنگ آورد. (فرهنگ ایران باستان پورداود ص 33). وی دولت خود را دربین النهرین سفلی بنیاد نهاد و…