مرور رده

جشن های ایران باستان

به جشن های ایران در دوران باستان را جشن های ایران باستان می‌گویند . نوروز ، مهرگان ، جشن های آتش ، گاهنبارها و جشن فرودگان از جشن های بزرگ ایرانیان می‌باشد که در هرکدام از جشن ها مراسمی برپا می‌شود . علت آفرینش انسان‌ها در فرهنگ ایران باستان ، ترویج و گسترش نیکی محض نه تنها در دنیای زمینی بلکه در همه کائنات می‌باشد .

 

جشن های ایران باستان
جشن های ایران باستان

 

برخی از جشن‌های ایرانیان باستان:

1 فروردین روز نوزدهم، روز فروردی جشن فروردگان
2 اردیبهشت روز سوم، روزاردیبهشت جشن اردیبهشتگان
3 خرداد روز ششم، روز خرداد جشن خردادگان
4 تیر روز سیزدهم، روز تیر جشن تیرگان
5 امرداد روز هفتم، روز امرداد جشن امردادگان
6 شهریور روز چهارم، روز شهر جشن شهریورگان
7 مهر روز شانزدهم، روز مهر جشن مهرگان
8 آبان روز دهم، روز آبان جشن آبانگان
9 آذر روز نهم، روز آذر جشن آذرگان
10 دی روز یکم، روز هرمزد خرم روز
11 بهمن روز دوم، روز بهمن جشن بهمنگان
12 سپندارمذ روز پنجم، روز سپندارمذ جشن اسفندگان

 

جشن های باستانی در ایران
جشن های باستانی در ایران

جشن‌ تیرگان، جشن پیروزی ستاره‌ باران

«جشن تیرگان»، جشن برابری روز تیر و ماه تیر در گاهنمای زرتشتی، برابر با دهم‌تیرماه در تقویم خورشیدی است. در این روز زرتشتیان و برخی ایرانیان در کنار نیایش به جشن آبریزان و شادی می‌پردازند و به‌روی هم آب می‌پاشند.به روز تیر و مه‌تیر…

بنیان نهادن جشن سده

روزی شاه-هوشنگ-همراه گروهی از کوهی گذر میکردند .به ناگاه موجود دراز و سیاهی که به تندی می تازید از دور پدید آمد . هوشنگ سنگی از زمین بلند کرد و آماده جنگ کردن با آن مار عظیم که دو چشمش همچون دو چشمه خون بالای سرش قرار داشت شد .

فلسفه عیدی دادن در عید نوروز

عیدی دادن یکی از رسومی است که از گذشته در فرهنگ ایرانیان بوده است، بزرگترها به کوچکترها عیدی می‌دادند و کوچکترها برای دستبوسی نزد بزرگترها می‌رفتند؛ مهم دریافت هدیه‌ای از بزرگترها بود اما امروز این رسم تغییر یافته و هدایای نقدی جایگزین…

ریشه اساطیری هفت سین

در بن‌مایه‌های کهن سخن از هفت روییدنی آمده است و بی گمان سفره هفت سین ریشه در همان آیین دارد. آشکارترین اشاره به ریشه سفره هفت سین را در آثارالباقیه ابوریحان بیرونی می‌توان یافت. داستانی که ابوریحان بیرونی از نوشته‌های زادویه می‌آورد و…

جشن سده چگونه به وجود آمد؟

در اوستا و متن های پهلوی، جز به بهمن، اشاره ای به جشن سده نشده است. منابع اسلامی عبارت است از: التفهیم و آثار الباقیه عن القران الخایه بیرونی، زین الاخبار گردیزی، تاریخ بیهقی، کیمیای سعادت محمد غزالی، نوروزنامۀ منصوب به خیام، و… دربارۀ…

جشن دیگان (شب یلدا)

با وجود اینکه دیگان برای ما ایرانیان و بعضی از کشورهای منطقه، به ویژه برای روس ها، هنوز هم با همان نام جشن شب یلدا، جشنی کاملا زنده است و تمام مسیحیان جهان این جشن را با همان نام جشن تولد مسیح برگزار می کنند، اطلاع ما از این جشن بسیار…

نوسره جشن فراموش شده ایرانی

جشن نوسره یکی از جشن‌های فراموش شده‌ی ایرانی که پنجم بهمن‌ماه زمان برگزاری آن است. پنجشنبه دهم بهمن، جشن سده است. «جشن نوسره» پنج روز پیش از جشن بزرگ سده برگزار می‌شود. ایرانیان با برگزاری این جشن خود را برای برگزاری هر چه باشکوه‌تر…

همه چیز در مورد شب یلدا ( شب چله )

شب یلدا یا شب چله یکی از قدیمی‌ترین جشن‌های ایرانی است که مثل عید نوروز و چهارشنبه‌سوری از تاریخ و پیشینه قدیم ایران به یادگار مانده. شب یلدا در واقع از زمان غروب آفتاب در آخرین روز پاییز یعنی ۳۰ آذر شروع می‌شود و با طلوع آفتاب در اولین روز…

تاریخچه سیزده به‌در

سخن پیرامون جشن «سیزده به‌در»، همانند دیگر جشن های ملی و باستانی ایران، نیاز به پژوهش زیاد و مقدمه چینی ای طولانی دارد، به ویژه جشنی با این گستره ی برگزاری و سابقه ی طولانی که این پهنه و زمان تغییراتی ژرف در آیین ها و مراسم ویژه ی این روز…

جشن نوروز رودها

تاریخ ما » جشن نوروز رودها یا فروردین روز یکی از آیین‌های باستانی و جشن‌های ایرانی است که طبق سنت‌ها و آیین های ایران باستان نامگذاری شده است.در این جشن ایرانی که مصادف با ۱۹ اسفند ماه می‌باشد؛ ایرانیان به لایروبی و پاکسازی رودخانه‌ها،…

شب یلدا در شهرهای مختلف ایران چگونه برگزار می‌شود؟

شب یلدا چیست؟ در فرهنگ ایران و برخی از کشورها، شب آخر پاییز و ابتدای زمستان گرامی داشته می‌شود و جشن گرمی طی آن برگزار خواهد شد. این شب که طولانی ترین شب سال است، یلدا نام گرفته است.شب یلدا در گیلان مردم گیلان مشابه سایر مردمان…