در آئين زرتشت اشياء به دو نوع تقسيم شده است ((خوب )) و ((بد)). ((خوب ها)) يك مبداء دارند و آن ((اهورامزد))ست يا ((سپند مينو)). و بدها هم مبداء ديگرى به نام ((اهريمن )) يا ((انگره مينو)) دارند كه ناپاك و پليد است .
مراسم قربانى در ايران باستان (قبل و بعد از ورود اقوام آريائى ) داراى شرايط و خصوصياتى بوده است . شايد رسم قربانى يك رسم آريائى يا هندى باشد. بهر حال كسانى كه مى خواستند قربانى كنند، بايد حيوان را به مكانى پاك مى بردند، آن را تزئين مى كردند،…
اقوام آريائى به هنگام كوچ از محل اوليه خود راهى ايران و هند شدند. در آثار ((ودائى )) وجوه مشترك بسيارى از عقايد آريائيان ايرانى ديده مى شود. ((آسورا)) در متون ودائى كه احترام بسيارى دارد، همان ((اهورا)) ى ايرانى است .
آدمي ميدان جنگ خير و شر است – آتش جاوداني – جهنم و اعراف و بهشت – آيين مهر پرستي – مغان – پارسيان
چون پيروان دين زردشت جهان را به صورت ميدان مبارزه ميان خير و شر تصور ميكردند، با اين طرز تصور خويش، در خيال، محرك نيرومندي بيرون از…
پزشكی- خرده هنرها- مقبره كوروش و مقبره داریوش- كاخ پرسپولیس- نقش دیواری تیراندازان- ارزیابی هنر پارسی
چنان به نظر میرسد كه پارسیان، جز هنر زندگی، هیچ هنری به فرزندان خود نمیآموختهاند. ادبیات در نظر ایشان همچون تجملی بود كه به آن كمتر…
وصیتنامه کوروش کبیر، طبق تحلیل استاد رضا مرادی قیص آبادی سندیت تاریخی ندارد.
آخرین اندرز كورش به هنگام درگذشت : فرزندان من. دوستان من. اكنون به پایان زندگی نزدیك گشتهام. من آنرا با نشانههای آشكار دریافتهام. وقتی درگذشتم مرا…
منبع : کیش زرتشت، به قلم پروفسور ماری بویس، ترجمه از مصطفی فرهودی
اشاره
این نوشتار بخشى است از مقاله كیش زرتشت نوشته پروفسور مرى بویس كه در بخش آغازین آن به زرتشت، پیشینه نگارش در میان زرتشتیان، متون مقدس بهویژه اوستا، و ترجمه و تدوینِ…
1- آیین مغان
قبل از ظهور زردشت ، یعنى پیش از پادشاهى مادها، بومیان غیر آریایى ایران یعنى داشتند كه آیین مغان نامیده مى شود. كلمه مغ (مگوش ) در زبان قدیم ایران به معناى خادم بوده است . به نظر مى رسد مغان سكنه بومى ایران بوده اند و مانند…
اصلاحات دینی پارسیان Parsi Religious Reforms نخستین جنبش اصلاحی عمده در 1746 آغاز شد و مربوط به تقویم بود. معلوم شد كه بین تقویمی كه پارسیان از آن پیروی میكردند و تقویم زردشتیان ایران (به علت تفاوت روش در محاسبهی كبیسه در سال 365 روزه)…
آتش (زردشتی) Fire (Zoroastrian) XXXVI] (آذر؛ قدیمیتر، آتَر) یكی از هفت آفریدهی اهورا مزدا، كه اَمشاسپند درستكاری از آن نگهداری میكند. آتش در همهی شكلهایش، از خورشید گرفته تا آتش خانگی، مقدس است. گمان میرود كه گرمای حیاتبخش عنصر آتش…
برگرفته از باورهای ایرانیان در زمان هخامنشی (به روایت استاد رضی)
1- دربارهی آیین هخامنشیان و دیانت در عصر هخامنشی، چه در آغاز و چه در مرحلهی میانگین آن، دگرباره تأكید میشود كه موردی است بسیار دشوار و مستلزم…
دیگر آداب و رسوم پارسیان پس از این هرودوت در زمینهی رسوم و آداب و قوانین پارسیها شرحی نقل كرده است. به موجب نوشتههای وی پارسها نیز چون امروز كه برپاكردن جشن تولّد معمول و مرسوم است، در انجام آن اهتمامی داشته و…
دین در زمان هخامنشی از استاد رضی
-1- پژوهش دربارهی اینكه هخامنشیان دارای دین زرتشتی بودند یا نه، مبحثی است طولانی و بسیار پیچیده میان آنانی كه در تاریخ هخامنشی تحقیقات و كاوشهایی نموده و صاحب نظرند. البتّه با…
وندیداد چیست؟
8-1- وندیداد Viodaevo.data كه بخشی از اوستا میباشد، اندكی پیش از میلاد نوشته شده است، امّا با تمام این احوال بسیاری از جنبههای دینی و فرهنگی پیش از تاریخ را در خود نگاه داشته است. این واژه در اصل -…
خشثرپاون و خشثروپان نشین ها . درباره سیاست داریوش در مصر اسناد فراوان و متنوعى در اختیار داریم. متون (مصرى، آرامى، یونانى) و اسناد باستان شناختى (پیكره داریوش، نقشها و پیكره ها، استلها، درونخانه هاى پرستشگاهها) به طور گویایى گواه فعالیت چند…