مرور برچسب

مهر

مراسم قربانى و شراب مقدس در آیین مهرپرستی

مراسم قربانى در ايران باستان (قبل و بعد از ورود اقوام آريائى ) داراى شرايط و خصوصياتى بوده است . شايد رسم قربانى يك رسم آريائى يا هندى باشد. بهر حال كسانى كه مى خواستند قربانى كنند، بايد حيوان را به مكانى پاك مى بردند، آن را تزئين مى كردند،…

مهر یا میترا ، ایزد دوران باستان

سنت پرستش مهر به دوران بسیار کهن برمی‌گردد. مهر در تاریخ اسطوره‌های سرزمین‌های دیگر نیز خدای مهمی بوده است. در هند دوران ودایی نام او به‌صورت میتره با مفهوم پیمان و دوستی ظاهر می‌شود و یکی از خدایان گروه فرمانرواست. در ترکیب میتره – ورونه…

آیین مهر و شب یلدا

مردم ایران از گذشته‌های دور شادی را از موهبت های اهورایی و غم را از اهریمن میدانستند. به همیت خاطر برای جلوگیری از ایجاد غم جشن های زیادی برپا می‌کردند. شب يلدا نيز يكی از اين موارد است. در دوران كهن، شب مظهر تاريكی و تباهی و وحشت بوده و…

مهرپرستی و کریسمس

کریسمس جشن سال جدید در میان مسیحیان است. بسیاری از پژوهشگران و مورخان، مبدا و سرچشمه این جشن بزرگ را در آیین مهر میدانند ، کیش رومیان پیش از گرویدن به مسیحیت بود، می‌دانند. کریسمس، جشنی که هر ساله نوید آغاز سال نو میلادی را به جهانیان…

معماری مهرابه‌های آیین مهر

مهرابه یا پرستشگاه پیروان آیین مهر، متشکل از یک اتاق بزرگ مستطیلی بوده است که طاق ضربی قوسی داشته است. از آنجایی که این غارها به نحوی نمایانگر گیتی و جهان بوده اند، به همین خاطر گاهی سقف آن را با نقشی از ستارگان طراحی می‌کردند. مهمترین قسمت…

معبد مهر مرجوی

آیین مهر یکی از قدیمی ترین ادیان ایرانی است که پیش از زرتشت و حتی پس از آن رواج داشته است. ایزد بزرگ آنان میترا نامیده می‌شد. این دین که پیش از آئین زرتشت در فلات ایران رواج داشت و رگه هایی از آن وارد آییئن مزدایی…

حلقه ی ازدواج ریشه در آیین مهر دارد

همانطور که میدانید پیش از آنکه زرتشت در ایران ترویج پیدا کند، آیین مهر در ایران رواج داشته و تا قرن‌ها مردمان ایران خدای واحد میترا را پرستش می‌کردند. امروزه مورخین متوجه شده اند که حلقه ازدواج که این روزها در تمام کشور‌های جهان رایج است و…

آیین مهر و تصوف

میترا بعد از آنکه با پیروان خود شام مقدس موسوم به شام آخر را صر نمود به آسمان ها از طریق گردونه چهار اسبه سعود می‌کند. در نقاشی های یافته شده دو ایزد به نامهای سُل و هلیوس گردونه را می رانند.میترا در آسمان نیز از یاری به مردمان و…

آیین مهر و میترائیسم چه تفاوت‌هایی با هم دارند؟

بسیاری از اصول، تفکر، خرد پاک و ناب آیین مهر مشابه تفکرات و اندیشه زرتشتی است، اما مهر پرستی و میترائیسم با یکدیگر تفاوت‌های بسیاری داردند. میتراییسم ، یا آنچه که به غلط ، از آن به عنوان مهرپرستی نام می برند ، اولین دین ایرانیان بود .اما…

برخی از جنبه های مهرپرستی

پایه و بنیان مهرپرستی یا میترائیسم بنیاد و پایه میترائیسم بر این باور استوار بوده است که مهر بزرگترین خدا بوده و سایر خدایان از او ضعیف ترند. متیرائیسم براساس پرستش آتش و پرستش قوای طبیعت، مثل باد و طوفان، خرمی و بهار، آسمان و کوه و جنگل…

اصول مشترک میترائیسم و مسیحیت

در قرون ابتدایی میلاد مسیح، میترائیسم و مسیحیت دو رقیب جدی تلقی می‌شدند. رومیان بسیار تلاش کردند تا بنیاد‌های اساسی میترائیسم که در مسیحیت رخنه کرده بود را از آن بیرون بکشند تا بتوانند ایدئولوژی مخصوص به خود را داشته و به کل از امپراتوری…

آیین میترا (مهرپرستی)در روم

آیین مهری ( میترائیسم) تاثیر زیادی در ایجاد وحدت و یکپارچگی اقوام ایرانی داشت. هم چنین باعث ایجاد نظم بسیار بین نظامیان شد. همین عوامل به علاوه اسرار آمیز بودن و ارزش‌های اخلاقی عالی آن باعث جلب توجه رومیان قرار گرفت. نظامیان رومی…

مهر پرستی و مسیحیت (۲)

شباهت های زیادی بین آیین مهرپرستی یا میترائیسم رومی و مسیحیت وجود دارد. پژوهشگران معتقدند که مسیحیت اصول اساسی خود را از از مذاهب باستانی چون میترائیسم اخذ کرده و این اصول بنیادین سبب پایداری و شکل امروزی مسیحیت گردیده است. هر چند که چگونگی…

مهرپرستی و مسیحیت (۱)

شباهت های زیادی بین آیین مهرپرستی یا میترائیسم رومی و مسیحیت وجود دارد. پژوهشگران معتقدند که مسیحیت اصول اساسی خود را از از مذاهب باستانی چون میترائیسم اخذ کرده و این اصول بنیادین سبب پایداری و شکل امروزی مسیحیت گردیده است. هر چند که چگونگی…

مهرابه

مهرابه مکانی بود که مهرپرستان جهت پرستش به آنجا می‌رفتند.  این واژه ترکیب دو کلمه‌ی مهر و آبه است . مهرابه میترائیوم نیز نامیده می‌شود. آبه به معنای جایی گود و عمق دار است. مهرآبه در معماری فضایی چهارسویی بود، که جهت اصلی نیمروزی داشت.…