مرور برچسب

عصر صفوی

القاس میرزا دومین پسر شاه اسماعیل یکم

القاسب (ارجاسب) میرزا صفوی (۸۹۵ تا ۹۲۹ خورشیدی/۹۲۲ تا ۹۵۷ قمری) دومین پسر شاه اسماعیل یکم صفوی و برادر ناتنی و کوچک‌تر شاه تهماسب یکم بود. او پس از مدتی فرمانروایی از برادرش سرپیچی کرد و به عثمانی پناهنده شد و به همراه سلطان سلیمان یکم به…

قرچغای خان فرمانده نظامی ایران عصر صفوی

قرچغای خان (در گذشت ۱۶۲۵) از فرماندهان نظامی ایران عصر صفوی با اصالت ارمنی بود. شهرت وی برای جمع‌آوری مجموعه بزرگی از ظروف اقلام چینی و خدمات وفادارانه به شاه عباس است. قرچغای خان در حالی که فرماندهی یک مأموریت برای سرکوب شورشیان گرجستانی…

روابط بازرگانی ایران و فرانسه در عصر صفوی چگونه بود؟

نقطه عطف در مناسبات ایران و فرانسه، روابط بازرگانی دو کشور بود. در سال ۱۵۹۹ م/ ۱۰۰۷ ق، زمانی که شاه‌عباس، آنتونی شرلی و حسینعلی بیگ بیات را به سفارت به اروپا فرستاد (سفرنامه برادران شرلی،۱۳۶۲: ۹۸)، از آنان خواست تا با پادشاه فرانسه…

از «چیگین‌ها» آدمخواران دربار صفوی چه می دانید؟

مغضوبان شاه در محاصره آدمخواران! کاخ‌های هزار تو با آداب و رسوم نامتعارف و گاه ترسناک، روی دیگر واقعیت‌های موجود در دربار سلاطین را تشکیل می‌دهد که چندان با روایت‌های تاریخی رسمی، منطبق نیست. درباره این عادت‌ها که گاه از سر دهشتناکی، بازگو…

ماجرای نامه نوشتن پاپ به شاه عباس چه بود؟

۲۲ژانویه سال ۱۶۲۳ میلادی شاه‌عباس یکم نامه پاپ پل پنجم را که با یک پیک ویژه ارسال شده بود، دریافت کرد که در آن پاپ با هدف تشدید خصومت میان ایران و عثمانی، وعده هرگونه کمک از جمله کمک نظامی به شاه‌عباس را داده بود. دولت عثمانی در…

آیا شاه‌صفی دوم، فرزند ارشد شاه عباس دوم در اثر خوردن زیاد مشروبات الکلی در گذاشت؟

شاه‌سلیمان (تولد ۱۰۲۶ - مرگ ۸ مرداد ۱۰۷۳ ه.ش) با نام قبلی شاه‌صفی دوم، فرزند ارشد شاه عباس دوم و پادشاه صفوی بین سال‌های ۱۰۴۵ تا ۱۰۷۳ بود. در سال‌های نخست سلطنت شاه صفی دوم اوضاع کشور به‌شدت رو به آشفتگی گذاشت. نان نایاب و ارزاق عمومی گران…

جمشید چهارمین شاهنشاه ایران بانی عید

ژان شاردن فرانسوی جهانگردی بود که در عصر صفوی به ایران آمد و در سفرنامه‌ خود درباره نوروز جمشیدی نوشته است: ««ایرانیان جشن نوروز را مطابق سال شمسی که معمولا تاریخ باستانی این قوم بوده است برگزار می‌کنند و بانی این عید را جمشید می‌دانند که…

آرامگاه شیخ صفی‌الدین اردبیلی میراث جهانی یونسکو

استان اردبیل تاریخ ثبت: ۲۰۱۰ - شماره ثبت: ۱۳۴۵ مجموعه نفیس بقعه شیخ صفی‌الدین به نام عارف نامدار شیخ صفی الدین اردبیل جد پادشاهان صفوی، در سال ۷۳۵ هجری قمری به دست فرزند وی صدرالدین موسی بنا شد. در عصر صفوی، بقعه شیخ با حضور استادان…

تجمل‌پرستی ایرانیان در طول تاریخ

وام‌گیری از یک روایت معاصر برای تبیین یک «مسأله تاریخی» حتما بر اساس روشی علمی نخواهد بود اما اگر برای بررسی آن مساله، این روایت معاصر با یک روایت دیگر اما متعلق به ٥٠٠ سال پیش همسان آید، می‌تواند در تبیین و بررسی مهم قلمداد شود. روایت…

بافت سنتی و قدیمی بازار تهران

بازار بزرگ تهران یکی از مراکز تجاری و بازرگانی مهم پایتخت به شمار می‌آید و قدمت آن به عصر صفوی بازمی‌گردد. قسمتهای قدیم بازار تهران با پوشش طاق و گنبد مسقف شده و روشنایی آنها از روزنه های تعبیه شده در گنبد های آجری آن تامین می شوند.…