گودین تپه

گودین تپه هزاره ششم تا اول پیش از میلاد

در گودین تپه ۷ دوره تاریخی مشخص شده است که از هزاره ششم پیش از میلاد تا دوره مادها طبقه بندی شده است

 

دوره پیش از تاریخ گودین تپه :

 

در ساحل جنوبی شاخه شمالشرقی رود گاماسیاب در شمال دره کنگاور کنار شمال روستای گودین ،گودین تپه قرار دارد. در این محل آثار مشخص معماری به دست نیامده است ولی مشخص شده است دیوارهای خانه های آن با روش چینه ساخته میشدند.

سفالهای این منطقه دست ساز هستند و در دو گروه خشن و ظریف تقسیم بندی میشوند.سفالهای خشن در دمای کم پخته شده اند و ناخالصی شن دارند. سفالهای ظریف یک دست هستند و در دمای مناسب پخته شده اند دوره تاریخی این تپه به گفته کایلر یانگ برابر سالهای حدود۵۵۰۰پ م تا ۵۰۰ پ م است .

سفال دوره مفرغ گودین مانند سفال مفرغ یانیک تپه است. از دوره یانیک ۱۵ محوطه در دشت کنگاور پیدا شده که نشان از گسترش این فرهنگ در منطقه دارد. دوره ۳ گودین بیشترین وسعت استقرار رادارد و به ۲۴۰۰ تا ۱۴۰۰ پ م برمیگردد. در ۵۷ محوطه باستانی در ۶ منطقه در لرستان محوطه های مرتبط با گودین ۳ کشف شده است

ژتون شمارشی از ۳۱۰۰ پ م – این ژتون بیان کننده ۳۳ کوزه روغن است. در ابتدا روی لوح گلی مهر زده می شد و سپس بر روی آن اثر ژتونهایی که نشانگر کالا بود قرار می گرفت. این نوع سیستم ثبت کالا از اولین تلاشهای موفق بشر در ثبت اعداد به شمار می آید .

 

دوره مادها در گودین تپه :

دوره مادها در طبقه ۲ گودین تپه شامل یک دژ نظامی است که احتمالا مخصوص یکی از حاکمان محلی ماد در این منطقه بوده. دژ بر روی قلعه قدیمی مربوط به هزاره سوم پیش از میلاد ساخته شده است.

دژ قدیمی تر توسط زلزله فرو ریخته و دژ مادی بر روی آن ساخته شده است. دیوارهای دژ از خشت ساخته شده و دارای برجهای دیدبانی است. درون دژ تعدادی اتاق آشپزخانه آخور تالار ستوندار و واحدهای دیگر معماری به دست آمده است.

درون تالار ستوندار در قسمت شمالی یک آتش دان خشتی وجود داشته و دور تالار سکوهایی برای نشستن ساخته بودند. این تالار ستوندار مقدمه ای بر ساخت تالارهای مشابه نوشیجان و بناهای هخامنشی است. البته خود از تالار ستون دار حسنلو الگو گرفته است

 

 

سفال منقوش نخودی با نقش تک رنگ شاخص سفال دوره مفرغ میانی و متاخر در زاگرس مرکزی است

 

 

منبع iranatlas
عضویت
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد درون خطی
دیدن تمامی دیدگاه ها