مرور برچسب

علم

علم | تعریف و تاریخچه علوم

واژه علم از کلمه لاتین scientia به معنای "دانش" گرفته شده است. می توان آن را به عنوان تلاشی سیستماتیک برای کشف، از طریق مشاهده و استدلال، حقایق خاص در مورد جهان، و ایجاد قوانینی که حقایق را با یکدیگر مرتبط می کند، و در برخی موارد، امکان پیش…

پادشاه سجونگ کبیر

پادشاه سجونگ کبیر: پادشاه سجونگ کبیر متولد پانزدهم می 1397، چهارمین پادشاه سلسله چوسون بود که با نام خانوادگی یی متولد شد.او سومین پسر پادشاه ته جونگ و ملکه مین بود.او بعد از اینکه برادر بزرگ ترش (جائه)از مقامش محروم شد؛ به عنوان وارث مسلم…

نقش علم در عوامل عقلی و روحی تمدن / ویل دورانت

سرچشمه‌هاي علم – رياضيات – نجوم – پزشكي – جراحي به عقيدة هربرت سپنسر، كه تخصص عظيمي در جمع‌آوري دلايل براي اخذ نتايج دارد، كاهنان، همان‌گونه كه نخستين اديبان بوده‌اند، اولين دانشمندان نيز به شمار مي‌روند؛ علم از مشاهدات و…

نخستین پی ریزی مراکز علمی در مصر باستان

کمتر مردمی را در تاریخ جهان باستان می توان یافت که همانند مصریان کوشیده اند، نیاز های روزمرۀ اجتماعی، فرهنگی و هنری شان را به کمک فناوری در سایۀ علم برآورده کنند. اگر به نظام اقتصادی ، سیستم و شبکه های آب رسانی ، هنر معماری و... آنان بنگریم…

خدمات تمدن باستانی چین : اختراع باروت

باروت یکی از چهار اختراع بزرگ باستانی چین و یکی از خدمات تمدن چین به بشر است. باروت ماده‌ای است که به ‌سرعت می‌سوزد و از همین رو در سلاح‌های گرم به‌ عنوان ماده پیشرانه به کارمی‌رود. باروت در مدت بیش از یک هزار سال پیش توسط چینی ها اختراع…

حسابداری و حسابرسی در ایران باستان

استفاده از مفاهیم «علم حساب» که امروزه به شیوه تکامل‌یافته‌ای در علم حسابداری تبلور یافته، با تمدن بشر همزاد است. برخلاف تصور فعلی که ظهور «علم حسابداری» را مربوط به دوران صنعتی‌شدن می‌‌داند، از دوران باستان شاهد استفاده از «روشهای کنترل…

علم و هنر، هخامنشیان باستان

پزشكی- خرده هنرها- مقبره كوروش و مقبره داریوش- كاخ پرسپولیس- نقش دیواری تیراندازان- ارزیابی هنر پارسی چنان به نظر می‌رسد كه پارسیان، جز هنر زندگی، هیچ هنری به فرزندان خود نمی‌آموخته‌اند. ادبیات در نظر ایشان همچون تجملی بود كه به آن كمتر…

زندگی مردم آشور

صنعت و بازرگانی- ازدواج و اخلاق- مذهب و علم- متون و كتابخانه‌ها- عالیترین نمونة مرد كامل در نظر آشوریان زندگی اقتصادی مردم آشور با مردم بابل تفاوت فراوانی نداشته، چه ساكنان این دو ناحیه، درواقع، ساكنان شمال و جنوب فرهنگ و تمدن…

وضعیت علوم در بابل باستان

ریاضیات – نجوم – تقویم – جغرافیا – پزشكی بابلیان مردمی تجارت پیشه بودند؛ به همین جهت امید كامیابی در علم برای ایشان بیش از كامیابی در هنر بود. از بازرگانی ریاضیات پیدا شد، و علم ریاضی، به كمك دین، اسباب پیدایش علم نجوم را فراهم آورد.…

هنر آشوری

منبع : ویل دورانت : تاریخ و تمدن / مشرق زمین / آشوریان / هنر آشوری آشور، در پایان كار، از لحاظ هنر به پایة معلم خود، بابل، رسید، و در ساختن نقش برجسته بر آن پیشی گرفت. ثروت فراوانی كه چون سیل به طرف آشور و كالح و نینوا سرازیر می‌شد،…

عقلانیت در اندیشه بودایى

نویسنده : دیوید باستو مترجم : خلیل قنبرى نخست به زعم خود محدوده هاى كار را، در این مقاله، ترسیم مى كنم و آنگاه به برخى از پیش فرض هاى مطرح مى پردازم. (1) عبارتِ «اندیشه بودایى» را براى اشاره به اندیشه در دین بودایى اختیار كرده ام;…

احکام ۶۱۳گانه تورات

نویسنده: حسین سلیمانى اشاره بر طبق سنت حاخامى، تورات حاوى 613 فرمان (اعم از اوامر و نواهى) است. یك معلم فلسطینى به نام ربى سیملاى (R. Simlai) چنین مى گوید: «613 فرمان در سینا بر موسى وحى شد: 365 فرمان، برابر با تعداد روزهاى سال شمسى،…

ادیان هند باستان

استاد دكتر فتح اللّه مجتبایى به سال 1306 خورشیدى در فراهان اراك در خانواده اى اهل معنا و تصوّف به دنیا آمد و پس از آموختن مقدمات و طىّ تحصیلات قدیمه، مقطع متوسطه را در شهر اراك گذراند و در سال 1329 در دانشكده ادبیات دانشگاه تهران در رشته…

وصیت نامه کوروش کبیر

وصیتنامه کوروش کبیر، طبق تحلیل استاد رضا مرادی قیص آبادی سندیت تاریخی ندارد. آخرین اندرز كورش به هنگام درگذشت :  فرزندان من. دوستان من. اكنون به پایان زندگی نزدیك گشته‌ام. من آن‌را با نشانه‌های آشكار دریافته‌ام. وقتی درگذشتم مرا…

کتاب مقدس ؛ عهد قدیم و جدید

كتاب مقدس عنوان مجموعه اى از نوشته هاى كوچك و بزرگ است كه مسیحیان همه آنها را و یهودیان بخشى از آنها را كتاب آسمانى خود مى دانند. عنوان معروف این كتاب در زبان انگلیسى و بیشتر زبانهاى اروپایى Bible و یا هم خانواده آن است كه از كلمه یونانى…