مرور برچسب

اردشیر

اردشیر چهارم

اردشیر چهارم، آخرین پادشاه هخامنشی تاریخ سلسله‌های پادشاهی آكنده از كوشش‌ها یا شورش‌هایی برای دستیابی قانونی یا غیرقانونی به قدرت فرمانروایی بوده است. چنانچه مدعی می‌توانست پادشاهی را (حتی با شیوه‌های غیرقانونی) به چنگ آورد، نام او به…

دانلود کتاب شهر تاریخی بیشاپور

بیشاپور یکی از شهرهای باستانی ایران در کازرون و دراستان فارس است که در زمان ساسانیان ساخته شده‌است و امروزه تنها ویرانه‌هایی از آن برجای مانده‌است. بیشاپور با دویست هکتار وسعت، از شهرهای مهم آن زمان بوده‌است و اهمیت ارتباطی داشته‌است.…

جدول زمان بندی شدۀ پادشاهان ساسانی به استناد پژوهشهای مورخان معاصر اروپایی

جدول زمان بندی شدۀ پادشاهان ساسانی به استناد پژوهشهای مورخان معاصر اروپایی تسخیر سلوکیه و تیسفون توسط اردشیر بابکان و تأسیس سلسله ساسانی     سال 226 میلادی 1 ) اردشیر یکم (بابکان) تلاش برای براندازی سلسله اشکانی زمان پادشاهی…

مرگ شاه ۹ ساله و شتاب در زوال امپراطوری ساسانی

27 اپریل سال 630 میلادی (هفتم اردیبهشت) اردشیر سوم، شاه 9 ساله ایران از دودمان ساسانیان به طرزی مرموز درگذشت و شهربراز، اِران سپهبد (اِران به کسر الف اول = ایران) ژنرال نامدار ایران و سرداری که با شکست دادن رومیان، سوریه و فلسطین را به…

مانی – بخش اول

الف ) نام مانی :   زادروز ۲۱۶ میلادی روستای مردینو در اطراف تیسفون درگذشت ۲۷۶ میلادی ایران جندی شاپور محل زندگی تیسفون, بابل ملیت پارتی نام‌های دیگر ماناگ، مانا پیشه پیامبر، عارف، نگارگر، نویسنده…

اندیشه دیگرگونی نظام اجتماعی و اداری موجود به وسیله ساسانیان

بی تردید ساختار جامعه اشکانی و ویژگی های آن در زمینه های اداری، سیاسی-حکومتی و تا حدودی فرهنگی تاثیر پذیرفته از همانندهای آن در دوره زمامداری سلوکیان بود. دولت جدید ساسانی در نظام به ارث برده از اشکانیان دگرگونیهای بنیادی به وجود آورد. با…

سیمای اردشیر بابکان در منابع تاریخی غیر ایرانی

اردشیر شهریار ایران ساسانی تقریباً هجده سال زمام امور را در دست داشت، وی حدود 223 میلادی به قدرت رسید و تا سال 241 میلادی که سال مرگ اوست بر ایران ساسانی فرمانروایی کرد. اندکی بیش از نیمی از یک هزاره پس از سقوط امپراطوری هخامنشی، از همان…

عملکرد اردشیر بابکان پس از مرگ اردوان پنجم واپسین شهریار اشکانی

در تاریخ طبری تسخیر آذربایجان و ارمنستان و ولایات غربی ایران و نیز بین النهرین توسط اردشیر را پیش از فتح ایالات خاوری ایران مانند کرمان و امثالهم آمده است. همین منبع بر این باور است که اردشیر پس از تصرف بین النهرین و تیسفون پایتخت باشکوه…

فرجام کار اردوان پنجم واپسین شهریار اشکانی

اردوان از پیشرفت های اردشیر بی اطلاع نبود و خبر فتوحات وی در پارس و بنای کاخ در شهر گور به اردوان رسید و برای پادشاه اشکانی جای هیچ گونه تردید و ابهامی نماند که اردشیر دارای هدفی بزرگتر است و قصد آن دارد که در پارس اعلام استقلال کند. روایت…

بهرام یکم و رویدادهای زمان او

پس از درگذشت هرمز یکم در سال 273 میلادی برادر ناتنی او بهرام در سن 58 سالگی بر تخت نشست. مهمترین رویداد دورۀ فرمانروایی بهرام یکم را باید کشته شدن مانی و آغاز قدرت مذهبی کرتیر ( کردِر ) دانست، که منجر به زرتشتیگری و حکومت مطلق العنان و…

کاخ صد ستون (تالار تخت) » تخت‎ جمشید

دومين كاخ تخت جمشيداز حيث وسعت بناي شكوهمندي است در مشرق حياط آپادانا كه تالار مركزي آن صد ستون سنگي ( ده رديف 10 رديفه ) داشته است و ازين روي آن را صد ستون خوانده اند . اشميت آن را تالار تخت ناميد زيرا كه وي يك صد ستون ديگر اما بسيار…

آتشکده آذرفرنبغ کاریان

آتشکده کاریان در شهر فیروز آباد (یا در دهستان هرم و کاریان) که در 120 کیلومتری شیراز قرار دارد. آتشکده کاریان که نام دیگر آن آتشکده آذرفرنبغ یا آذر خورداد است به معنی آتش فره ایزدی است و اِختصاص به موبدان داشت. این آتشکده در زمان…

نام و پیشینۀ مصر باستان در منابع تاریخی

مصر از نظر لغوی به معنای «شهر» است، زبان شناسان و ادیبان آن را به معنای «حد» مرز،سرحد و... نیز معنا کرده اند. داریوش یکم (بزرگ، 522 تا 486 پیش از میلاد مسیح) در بند اول ، سطر 33 کتیبۀ ی بزرگ بیستون در گزارشی دربارۀ رفتن کمبوجیه به مصر، آن…

سبک شناسی اوستا

قسمتی از اوستا عبارت بوده است از قصیده هایی (سرودهایی) به شعر هجایی در ستایش اورمزد و سایر خدایان اَرْیایی (امشاسپنتان) که سمت زیردستی یا مظهریت نسبت به اورمزد و خدای بزرگ یگانه داشته اند و اشاراتی داشته در بیان بنیان خلقت و وجود کیومرث و…