آشنایی با برج رادکان چناران

برج رادکان یک بنای تاریخی می باشد که در فاصله ۷۴ کیلومتری شمال مشهد و ۲۶ کیلومتری شمال غربی چناران واقع شده است ، اگر از سمت مشهد به این برج بخواهید بروید یک بنای تاریخی در مسیر شما واقع شده است که دیدن ان خالی از لطف نیست،  این برج ارتفاعی ۲۵ متری با بدنه ای استوانه ای و گنبد مخروطی شکل دارد که این اثر مربوط به دوره قرن هفتم هجری می باشد برای بازدید از این اثر تاریخی تنها کافی است بلیط هواپیما تهران مشهد  خود را از سایت اس چارتر خریداری نموده و به این اثر سری بزنید در ادامه با ما همراه باشید تا به شما این اثر را به طور کامل توضیح بدهیم.

معرفی برج رادکان چناران

نمای خارجی این بنا تا ارتفاع ۳ متری به صورت ۱۲ ضلعی و بعد از ان تا زیر گنبد دارای ۳۶ ترک یا نیم استوانه بوده است و داخل ان یک هشت ضلعی است.

این برج بر دشت میان توس و رادکان سایه انداخته است و برج دیگر ان در شهرستان کردکوی از استان گلستان واقع شده است که در انجا به رادکان غربی مشهور می باشد وجود همین موضوع باعث شده تا مردم فکر کنند این دو برج با هم هستند همچنین کلمه (راد ) و (رد ) در زبان پهلوی به معنای نظم و ترتیب و (رده ) امده است و برج رادکان در مسیر راه و جاده درست همین کار را در پیش گرفته است.

این برج دارای گنبد مخروطی شکل است که ساختمان ان احتمالا در سال ۶۰۷ قمری به اتمام رسیده است تاریخ ساخت این برج را ماکس افن برشم المانی سال ۶۰۰ و اندی و هرتسفلد سال ۶۸۰ گفته اند.

هرتسفلد برج را مقبره یکی از حکام مغول دانسته که بعضی این شخص را امیر ارغوان مغول می دانند.

گدار مستشرق فرانسوی ان را ارامگاه یک زن و مطلع الشمس ان را جزو اثار دیلمی ها می داند علاوه بر راهنمایی مسافران و و مقبره به دلیل وجود منفذهایی به تعداد بروج دوازده گانه بعضی ها برای این برج کارکرد تقویم و ستاره شناسی قائل هستند.

این برج در زمان های گذشته تنها کاربرد ان تعیین کننده فصل، سال و نوروز در جهان بوده است.

کارایی برج رادکان چناران

برج رادکان را تصور می کنند که ارامگاه یکی از ایلخانیان است اما تنها برجی است که توانایی تعیین چهار فصل ، سال کبیسه و اغاز عید نوروز را داشته است همچنین جالب است بدانید این برج اثر ریاضی دان ، ستاره شناس و دانشمند بزرگ ایرانی خواجه نصیر الدین توسی است .

برج رادکان به ۱۲ دیوار خشتی بیرونی با پهنا و بلندی پایه گذاری شده که برج را به ۱۲ بخش  ۳۰ درجه ای تقسیم کرده است و هر دیوار ۳۰ درجه از زاویه افق را در بر می گیرد دو در دیوار در رو به روی هم بنا شده اند که بر دیواره ان ۳۶۵ ترک نی ستونی وجود دارد که برج را به ۳۶ ترک ۱۰ درجه ای تقسیم کرده است.

خواجه نصیرالدین توسی کیست ؟

خواجه نصیر الدین توسی فیلسوف؛ فقیه ؛ ستاره شناس ، ریاضی دان ؛ منجم ، پزشک ، معمار ایرانی در سده هفتم  می باشد ، از کارهای بسیار مهم خواجه نصیر الدین توسی می توانیم به ساخت رصدخانه معروف مراغه اشاره کنیم که در ان کتابخانه ای چهل هزار جلدی دایر کرده است ،همچنین خواجه نصیر الدین توسی در دوران هلاکو سمت وزیر و مشاور را از ان خود کرد خواجه نصیر الدین توسی در هجدهم ذی الحجه سال ۶۷۲ هجری قمری فوت کرد و در کاظمین به خاک سپرده شد.

همچنین این شخص در قرن شانزدهم میلادی کتاب های مثلثات او به زبان فرانسه ترجمه شد این شخص از سرشناس ترین شخصیت های تاریخ فکری اسـلامی است که در زمان حمله مغول به ایران در پیش ناصرالدین محتشم قهستان به کارهای علمی مشغول شد.

خواجه نصیر الدین توسی عامل انتقال تمدن و دانش های ایران پیش از مغول است.

معماری برد رادکان چناران

انتخاب مکان ، درها ، دریچه ها در این برج به صورت اتفاقی نمی باشد درها درست در راستای طلوع یلدایی یعنی شروع زمستان و غروب شروع تابستان در پهنه برج می باشد این برج تنها برجی است که می توان از طریق چهار فصل ، سال کبیسه و و شروع نوروز را تعیین کند.

این برج جزو افتخارات کشورمان ایران می باشد که تاکنون بخشی از هویت نجومی ان مشخص شده است.

بدنه این برج بسیار ساده و دارای اجرچینی معمولی و دارای تزئینات اجرکاری و گچ بری  می باشد به منظور استحکام بیشتر حد فاصل بندهای اجر با فشار انگشت دست به داخل می رود که بسیار قابل توجه است ، همچنین در فصل هایی که گفته شد سوراخ هایی را می توانید ببینید که جای داربست بوده است که در هنگام ساخت احداث شده است، ورودی هلالی شکل ان در ضلع جنوبی گنبد  قرار دارد.

زیبا ترین بخش این برج در طبقه فوقانی می باشد که عبارت از دو ردیف قطار بندی و دو کتیبه کوفی و پهلوی است که در بین این ها تزئینات اجرکاری و گچ بری که نام بانی و تاریخ احداث ان نوشته شده است طرح داخلی برج رادکان چناران دارای نمایی فوق العاده ساده و اندود گچ و اهک است و در تمام بدنه ان محصولاتی چون اجر، ملات، گچ ، اهک استفاده شده است.

این برج که دارای دو در است دارای دو ورودی است که یکی از انها رو به ویرانه های عمارتی باز می شود که اعتماد السلطنه احتمال می دهد مسجد جامع شهر بوده باشد همچنین این ساختمان در طی گذر زمان اسیب دیده بود به طوری که قسمت فوقانی سردر و گنبد داخلی تقریبا خراب شده بود ، از این جهت در سال ۱۳۴۶ شمسی سازمان ملی حفاظت اثار باستانی ایران ان را بازسازی کرد.

ساعت بازدید برج رادکان چناران

از این بنا می توانید در روز فقط بازدید کنید و امکان مشاهده ان در شب فراهم نمی باشد.

امکانات برج رادکان چناران

از امکانات ان می توان مسیر دسترسی به این برج و پارکینگ را نام برد.

ادرس برج رادکان چناران

ایران ، استان خراسان رضوی ، ۷۴ کیلومتری شمال مشهد و ۲۶ کیلومتری شمال غربی چناران

عضویت
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد درون خطی
دیدن تمامی دیدگاه ها