نقاشی در ایران باستان
برای یافتن و پی بردن به هنر نقاشی ایرانی و رمز و راز و تخیلات و ارزوهای هنرمندان گذشته می بایست به درون غارها و بر روی صخره ها رفت و نهایتا بر روی صخره های کوهدشت لرستان و در غار دوشه قدیمی ترین نقاشی ایرانی که مربوط به هزاره هفتم ق.م است می توان دید .
نقاشی هایی که با گل اخری یا زغال و چربی حیوانات به کمک پرندگان بر روی دیوار غار نقش بسته اند . پس از نقاشی بر روی صخره ها و درون غارها نقاشی بر روی سفال صورت گرفت و ایرانیان ان زمان ( هزاره ششم ق.م ) احساسات و اندیشه های خود را بر روی ظروف سفالین پیاده می کردند .
با ورود به عصر مس و سنگ ( ۳۵۰۰ سال ق.م ) تصویر سازی بر روی ظروف سفالین به درجه کمال خود رسید . در این دوره تصویر ها علاوه بر بار مفهومی برای تزیین و فرم ظروف به کار گرفته می شد .
با کشف فلز و ساخت ظروف مفرغی کنده کاری بر روی انها اغاز شد .
سبک هخامنشیان که معرف نخستین سبک رسمی منسجم در هنر ایران بود بر اساس رسوم سلطنتی متداول در خاور نزدیک به ویژه کاخ های اشوری برای بیان عظمت و اقتدار شاهان هخامنشی صورت می گرفت .

در دوره ساسانیان علاوه بر نقش اندازی بر روی گچ و تزیینات گچ بری ، نقاشی با موزاییک برای تزیین داخل کاخ ها متداول گشت . نقاشی به مفهوم بیان اندیشه و القای تعلیمات مذهبی در اواخر دوره ساسانی مطرح شد . ( تعلیمات مانی در کتاب ارژنگ روی پوست بهترین نمونه از این ادعاست )
مانویان در نقاشی بر جریان هنر اسلامی تاثیر گذاشتند و حتی برخی ، نقاشی مانوی را پایه نگارگری ایرانی اسلامی می دانند . نقاشی مانوی ، تصاویر را با خطوط موزون و رنگ های درخشان لاجوردی ، ابی روشن ، نارنجی ، سرخ و سبز ترسیم میکردند .
با پیدایش حکومت های مستقل ایرانی در عهد سامانیان ، شهرهای بخارا و سمرقند به کانون های فعال فرهنگی تبدیل شد . ( دیوار نگاره های حوالی نیشابور و سفالینه های منقوش نیشابور از همین دوره است ) .
دوره سلجوقیان یکی از مهمترین ادوار تاریخی هنر اسلامی و ادبیان فارسی بود ( نقاشی ها روی سفالینه ، به ویژه سفال کاشان ، نمایانگر تصویر پردازی عهد سلجوقی است ) .
در دوره استیلای مغول بر ایران ، در کارگاه هاس سلطنتی نقاشان را به کار تصویر کردن کتاب ها گماردند ( شاهنامه فردوسی در این دوره بازنویسی و مصور شد ) .
از اوایل قرن هشتم کارگاه های شیراز تحت حمایت امیران اینجو فعالیت وسیعی را در مصور سازی متون ادبی به شیوه شاهنامه اغاز کردند .
این امیران به منظور مقابله با ایلخانان ، سیست تجلیل تاریخ گذشته ایران را در پیش گرفتند و در نتیجه گرایش به هنر چینی کمترین اثر را در نقاشی شیراز به جا گذاشت و مکتب شیراز سنت نقاشی ایرانی را تداوم بخشید .
منبع :
کتاب اشنایی با میراث فرهنگی , هنرهای سنتی و صنایع دستی نوشته شده توسط ارژنگ ربیعی
خیلی قشنگه مرسی 🙂
ممنون از شما 🙂
با دورد خیلی عالیه لطفا” ادامه دهید. دوستان راهنما جالب است بدانید که چندی پیش کلاس معماری ایران باستان توسط استاد صدرنیا آموزش داده شد و اتفاقا” از طرف راهنمایان استقبال خوبی بعمل آمد. در صورت علاقه مندی لطفا” جزوه آنرا از دفتر حامعه راهنمایان دریافت دارید. ۶۶۸۴۸۴۱۸ موفق باشید. ضمنا” در سایت ” کیلان ” در سایت گوگل جستجو نمائید. درمورد پایتخت پادشاهان اسطوره ای کیانیان و پیشدادیان مطالعه و از نتیجه این جانب رانیز مطلع فرمائید. : با سپاس : علیرضا حاجی اشرفی : راهنمای گردشگری و دبی رانجمن توانمندیها خدمات و توسعه گردشگری ایران. : ۰۹۱۲۳۵۸۶۹۸۳
چنان که تمایل به انتشار مطالب خود در تاریخ ما دارید، با ما تماس بگیرید: info@enik.ir