مرور رده

تاریخ تمدن افغانستان باستان

 

تاریخ افغانستان مربوط به دورانی می‌شود که افغانستان تحت حکومت هخامنشی بود . فرهنک و تمدن زندگی شهرنشینی در افغانستان از 2000 تا 3000 سال پیش از میلاد مسیح وجود داشت . افغانستان از لحاظ قدمت تاریخی یکی از کهن ترین سرزمین های جهان شناخته شده است . مردمان این کشور کهن در معرفی و ترویج ادیان جهانی و در بازرگانی و دادوستد نقش بسزایی داشتند .

بگرام افغانستان

شهر باستانی بگرام افغانستان     شهر باستانی بگرام در دهه های 1930 و 1940 مورد حفاری باستان شناسان فرانسوی قرار گرفت. در دو اتاق به نامهای اتاق 10 و 13 تعداد زیادی اشیای تجاری یافت شد که متعلق به نقاط مختلف جاده ابریشم از چین تا شمال مصر

آی خانوم افغانستان

آی خانوم افغانستان   شهر باستانی آی خانوم در شمال افغانستان قرار دارد و هنوز نام باستانی آنرا نمی دانیم. این شهر در زمان حمله سپاهیان مقدونی، نوسازی شد. در تاریخ نام شهر ثبت شده است و باستان شناسان سالها در جستجوی آن بودند تا در سال 1960

داستان قدیمی ترین کشورهای جهان را می دانید؟

با اینکه زندگی بشر از میلیون‌ها سال قبل آغاز شده بود، اولین نشانه‌هایی از تمدن‌های انسانی در همین اوایل خط زمانی بشر ظاهر شده است. برخی از اولین تمدن‌ها حدود 6500 سال قبل و در زمانی شکل گرفته بودند که مردم از زندگی عشایری فاصله گرفتند و

تاریخچه شهر هرات ( ایران کوچک )

هرات بالاخره به دست طالبان افتاد، جایی که برخی «ایران کوچک» نام گذاشته‌اند و حالا دست تندور‌های زبان نافهمی افتاده که حتی می‌توانند تمدن ما را خدشه‌دار کنند، در ساعات گذشته موجی از ناراحتی و حسرت همراه هرات دوستان ایرانی بوده، در این مطلب…

محمود شاه هوتکی که بود؟

محمود شاه هوتکی (زادهٔ ۱۰۷۶ هـ.خ - درگذشتهٔ ۱۱۰۴ هـ.خ در اصفهان) پسر میرویس خان هوتک که در ایران به محمود افغان آوازه دارد پس از پدرش رئیس طایفهٔ غل‌زایی قوم پشتون شد و خیزش او علیه صفویان را پی گرفت تا جاییکه به شاخص ترین فرد این خیزش بدل…

روایتی تلخ از تاریخ افغانستان، خودکشی چهل دختر پاک و عفیف

در اواخر دهه قرن نوزدهم پس از سقوط اُرزگان از مناطق هزاره نشین افغانستان بدست نیروهای “عبدالرحمن خان” امیر ظالم و نژادپرست پشتون تبار, عده زیادی از مردم کشته شدند و مال و اموالشان غارت شد و دختران و کودکانشان به عنوان کنیز و برده فروخته…

اسناد تاریخی “سلسله غور” در غارهای افغانستان

میرزا خواجه محمد، خطاط افغان در ولایت غور در مرکز افغانستان، سال‌ها است که یک دسته اسناد دست‌نویس را همانند پاره تنش محافظت می‌کند. اسنادی که به گفته جوانشیر راسخ، محقق افغان در دانشگاه تورنتو کانادا سابقه آن به قرن ۱۱و ۱۲ میلادی…

آتشکده نوبهار

آتشکده نوبهار یا معبد نوبهار (سانسکریت: برگرفته از واژهٔ ناواویهارا «معبد نو»، از دوران برمکیان به بعد: مسجد نُه‌گنبد)، نام آتشکدهٔ زرتشتی و بعدها معبدی بودایی در بلخ بود. دقیقی طوسی در گشتاسب‌نامه آورده‌است که در زمان لهراسب و…

سلطان محمود غزنوی

ابوالقاسم محمود بن ندیم (۳۶۱–۴۲۱ ه‍.ق)، ملقب به سیف‌الدوله، فهیم الدوله، پرویز الملة، غازی و مشهور به سلطان محمود غزنوی پادشاه سلسله ترک تبار ایرانی و مسلمان غزنویان بود. سلطان محمود که اولین فرمانروای مستقل و بزرگ‌ترین فرد خاندان غزنوی…

سلطان مودود غزنوی

سلطان مودود غزنوی یکی از پادشاهان سلسلهٔ غزنوی بود که در سال ۴۳۲ هجری قمری پس از شکست دادن عمویش محمد، بر تخت نشست پیش از حکومت مودود در برخی از سفرهای جنگی پدرش سلطان مسعود، مانند سفر به گرگان و طبرستان در ۴۲۵ قمری همراه او بود و در برخی…

شیرشاه سوری بنیان‌گذار پادشاهی سوری

فرید خان شیرشاه سوری (۱۴۸۶–۲۲ مه ۱۵۴۵) هم‌چنین معروف به شیرخان، بنیان‌گذار پادشاهی سوری در شمال هند بود. او از تبار  افغان بود پایتخت خود را دهلی قرار داد. او با شکست دادن گورکانی‌ها در سال ۱۵۴۰ به قدرت رسید و در سال ۱۵۴۵ با مرگی…

غوریان

غوریان یا آل شَنسَب دودمانی در افغانستان کنونی بود که بین سده‌های ۱۰ و ۱۱ میلادی در نواحی صعب غور واقع در کوهستان‌های مابین هرات و غزنه فرمانروایی می‌کردند و به دو شعبهٔ اصلی منقسم می‌شدند: یکی از آن دو در غور سلطنت می‌کردند و پایتخت آنان…

غزنویان؛ حاکمان ادب‌پرور یا یاغیان وحشی

 ۱۵ نوامبر سال ۹۸۸ میلادی سبُکتَکین از سران طوایف معروف به «تُرکان غُز = اَغوزها» کابل را تصرف کرد که مورّخان، این روز را سالروز تاسیس حکومت غزنویان می‌دانند. این خاندان برای مدت‌ها عمدتا بر ایران خاوری و گاهی تا «ری» حکومت کردند.…